Evaluatie Slim Leasen: persoonlijk mobiliteitsbudget leaserijders werkt in de praktijk

Leaserijders geven een hoge beoordeling voor het mobiliteitsbudget als toekomstige arbeidsvoorwaarde. Dat blijkt uit de evaluatie van het pilotproject Slim Leasen, dat begin 2012 startte. De pilot is onderdeel van het Programma Beter Benutten Maastricht-Bereikbaar en maakt gebruik van ons Mobility Portal.

“Slim Leasen is het eerste grootschalige proefproject met een persoonlijk mobiliteitsbudget voor leaserijders in Nederland. Met dit budget konden deenemende leaserijders in de regio Maastricht hun reiskosten financieren. Daarbij hadden zij dagelijks flexibel de keus uit onder ander vervoer per leaseauto, openbaar vervoer (met parkeren), een deelauto of OV-fiets. De Slim Leasen-proef is opgezet vanuit de overtuiging dat leaserijders met zo’n persoonlijk budget bewuster gaan reizen en hun leaseauto anders gaan gebruiken,” schrijft het evaluatieverslag (PDF).

De evaluatie concludeert dat het persoonlijk mobiliteitsbudget in de praktijk werkt. De toepassing van het budget leidt tot de gewenste gedragsveranderingen, hoewel er nog geen financiële verrekening plaatsvond. Geïnspireerd door deze resultaten nemen de eerste werkgevers stappen voor vernieuwing van hun leaseregelingen. De proef loopt nog door tot eind 2014.

share this: