“Met een mobiliteitsbudget ga je bewuster reizen”

“Vroeger was het heel normaal: je krijgt een leaseauto en hier heb je de sleutels. Maar nu wordt daar kritischer naar gekeken”, zegt Hans Berkien, Kwaliteit, Arbo, Milieu-manager bij Van Hattum en Blankevoort bij U15, een netwerk van werkgevers die de bereikbaarheid van regio Midden-Nederland willen verbeteren.

Een CO2-footprint gaf Van Hattum en Blankevoort het inzicht dat driekwart van hun uitstoot door mobiliteit werd veroorzaakt, zoals woon-werkververkeer naar kantoor of naar bouwplaatsen. Berkien: “We zagen dat het mobiliteitsbudget kansen bood om de uitstoot te verminderen.” Hoe kan een mobiliteitsbudget het gedrag veranderen? “Omdat medewerkers zelf kunnen verdienen als ze onder hun budget blijven, worden ze zich beter bewust van de kosten”, zegt Berkien. Bij de proef van het bedrijf ging het nog om fictieve bedragen; er werd nog niet echt afgerekend.

Mobility Concept heeft Van Hattum en Blankevoort bij de uitwerking en inrichting van het mobiliteitsbudget begeleid. Voor het beheer maakt Van Hattum en Blankevoort gebruik van ons online platform Mobility Portal. De ervaringen van de proef zijn positief. “Mensen met een mobiliteitsbudget gaan bewuster reizen”, zegt Berkien. “Zo zien we dat een aantal collega’s graag door willen met de NS Business card (…).” Wel ziet het bedrijf grote verschillen in functie: naar een afgelegen bouwlocatie met het OV reizen is geen praktische optie.

share this: