“Mobility Concept op Radio 1 België: “werknemer krijgt via dashboard een overzicht van mobiliteitsbudget”

Bij het Vlaams Instituut voor Mobiliteit loopt het project I-Mobiliteitsbudget, waarbij bedrijven het mobiliteitsbudget uitproberen. Vooral administratieve rompslomp schrikt organisaties af om aan het budget te beginnen. Binnen het project is het portal van Mobility Concept een tool om deze administratie te vergemakkelijken en tegelijk een incentive voor duurzame mobiliteit te bieden.

In het kader van Car Free Day interviewde de Belgische Radio 1 de projectmanager van het I-Mobiliteitsbudget, Katrien Backx. “Het gaat er hierbij vooral om dat er alternatieven aan werknemers worden geboden”, zegt Backx. Zo voelen medewerkers zich niet verplicht om de leaseauto te nemen omdat ze anders zelf vervoerskosten moeten betalen. Met het mobiliteitsbudget kunnen ze alternatieven naast de leaseauto gebruiken en deze met het budget betalen.

In het project zijn de meeste bedrijven nog bezig met het testen van het budget. Bij een aantal is een beperkte vorm van het mobiliteitsbudget actief. Backx: “De administratieve rompslomp rond het budget is zo groot dat bedrijven er vaak door worden afgeschrikt.” Daarom levert het Instituut aan de deelnemende bedrijven tools om deze administratie makkelijker te maken. Mobility Concept levert daarvoor Mobility Portal. “De werknemer krijgt via een dashboard een overzicht van hoe zijn mobiliteitsbudget gebruikt wordt”, zegt Backx. “Daar kun je perfect zien dat als je vaker de fiets of het openbaar vervoer gebruikt, het je budget ten goede komt. Zo kun je ook als bedrijf een incentive in het budget inlassen om gebruik van duurzame mobiliteit te stimuleren. Dat is waar we naar toe willen.”

“Met dit project willen we een gedragsverandering stimuleren waardoor werknemers zich op een meer duurzame manier kunnen verplaatsen met minder autokilometers tot gevolg”, liet Hilde Crevits bij de start van het project weten.

share this: