Mobility Concept op Radio 1: ‘Mobiliteitsbudget cafetariamodel voor mobiliteit’

Professor Jaap Koelewijn (Nyenrode Business Universiteit) praatte eind mei WNL op Zaterdag op Radio 1 bij over het economisch nieuws, en sprak over het mobiliteitsbudget. Robert van der Schaaf, mede-oprichter van Mobility Concept, vertelde in de uitzending hoe het budget in de praktijk tot stand komt en hoe het werkt.

WNL op Zaterdag: “Steeds meer bedrijven maken gebruik van een mobiliteitsbudget. Wat is dat?” Koelewijn: “Dat is een soort rugzakje. Je zegt ermee tegen mensen niet van ‘We geven je een auto, een OV-kaart of fiets’. Je zegt ‘we hebben een budget voor je, afhankelijk van je functie en werk, en dat kun je naar eigen inzicht, binnen gestelde grenzen, besteden aan de mobiliteit die jij wilt’. Het is een soort cafetariamodel: als een werknemer een lease auto wil kan dat, en deze heeft er dan budget voor en kan uitzoeken wat hij of zij wil. Een werknemer kan dan ook bekijken of ze zelf willen bijbetalen. Andere werknemers reizen liever met het openbaar vervoer en krijgen daar budget voor.”

Mobility Concept helpt werkgevers bij het inrichten en uitvoeren van een mobiliteitsbudget. We stemmen het budget af op de organisatie en de doelstellingen. Het beheer van het mobiliteitsbudget maken we voor een organisatie makkelijk via ons online platform Mobility Portal. De werknemer heeft een actueel inzicht in kosten, reizen en budget; de werkgever krijgt de vervoerskosten beter onder controle, kan voldoen aan wensen voor maatwerk van werknemers en kan milieubewust gedrag stimuleren.

Flexibiliteit in reisgedrag

WNL op Zaterdag: “Denkt u dat het reisgedrag van de Nederlander zo flexibel is, op het moment dat ze een budget krijgen en het zelf mogen bepalen?” Koelewijn: “Dat is sterk functie afhankelijk. Je hebt mensen die er op een bepaalde tijd moeten zijn; dan heb je weinig keuze [om het reisgedrag aan te passen]. Wat ook meespeelt, is dat lease auto veel schades veroorzaken. De werkgever betaalt die vaak. Als je via het mobiliteitsbudget terugkoppelt hoe iemands rijgedrag is en hoeveel schades deze veroorzaakt, dan heb je een goede prikkel [om het reisgedrag aan te passen]. Door een budget te geven, trekt je het [hebben van een lease auto] uit de sfeer van status en prestige en kijk je wat mensen echt nodig hebben.”

Luister het fragment over het mobiliteitsbudget terug op Radio 1 uitzending gemist. Het item begint op 16:26 uur.

share this: