Pilot Slim Leasen: “Leasegebruik beperkt na inzage kosten”

Voor de pilot Slim Leasen hebben Zuid-Limburgse leaseautorijders in 2012-2013 een persoonlijk budget getest, waarmee zij hun reiskosten kunnen betalen. Wie minder met de auto reisde of alternatief vervoer koos, kreeg daarvoor een beloning. De pilot maakte gebruik van Mobility Portal, ons online mobiliteitsplatform.

Het Financieele Dagblad schreef erover vlak na de tussentijdse evaluatie: “Geef de leaserijder een persoonlijk budget voor zijn reiskosten en hij gaat zuiniger én minder rijden. Dat is de uitkomst van een proef die in Maastricht is gehouden met 140 leaserijders van tien bedrijven. De proef werd gehouden bij onder meer DSM, Cofely en Ernst & Young. Door het succes gaan nu meer bedrijven werken met een ‘mobiliteitsbudget’ met financiële prikkels.”

Met Mobility Portal kunnen de werknemers van de organisatie de kosten voor mobiliteit 24/7 bijhouden. “Ze worden zich bewuster van hun gebruik en de kosten die daaraan hangen,” quoot het Financieel Dagblad Paul Dam, partner en mede-oprichter van Mobility Concept. De pilot was onderdeel van het Programma Beter Benutten Maastricht-Bereikbaar.

Minder privé-kilometers door bonus-malus leasebudget

Ook een andere case van Mobility Concept kwam in het artikel van het Financieele Dagblad naar voren: Capgemini hanteert sinds 2012 een mobiliteitsbudget. Kiezen medewerkers voor een leaseauto, dan krijgen ze een bonus-malus leasebudget. Dit stimuleert het maken van slimme keuzes, om zo geld over te houden. Capgemini introduceerde dit bonus-malus leasebudget in samenwerking met Mobility Concept. Mobiliteitsmanager Jack Knol vertelt het Financieele Dagblad over de veranderingen in rijgedrag die de organisatie ziet: “Er wordt al minder privé gereden”.

share this: